fbpx

Gereksinim analizi (requirement analysis), bir sistem veya programı tasarlayan yazılım mühendislerinin, kullanıcı ihtiyaçlarını geliştirme sürecinde erken tanımlamalarına olanak sağlar. Zaman, bütçe ve kalite açısından müşterilerin beklentisini karşılayan bir sistem geliştirmelerine yardımcı olur. Gereksinimleri doğru şekilde anlayabilmek için gereksinim analizi yapmak son derece önemlidir. Peki gereksinim analizi nedir? Gereksinim analizi nasıl yapılır? Gereksinim analizinin projedeki rolü nedir, neden önemlidir? Gereksinim analizi aşamaları nelerdir? Gereksinimler nasıl sınıflandırılır? Gereksinim türleri nelerdir? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaşacağız.

Gereksinim analizi, sistemlerin gerekliliklerini ve çelişkili durumlarını göz önüne alarak yazılımların analiz edilmesidir. Bu analiz ile yazılım gereksinimlerini analiz etmeyi, belgelemeyi, doğrulamayı ve yönetmeyi sağlayabilirsiniz. İhtiyaç analizi olarak da tanımlanan gereksinim analizi, yeni oluşturulan ya da değiştirilen sistemlerin, kullanıcı beklentilerini hangi oranda karşıladığını görmeye yardımcı olur ve bu beklentileri tanımlamaya yardımcı olur.

Gereksinim Analizinin Projedeki Rolü Nedir? Neden Önemlidir?

Gereksinim analizi, projede mutlaka uygulanması gereken analizlerden biridir. Projenin başarılı olabilmesi için gereksinim analizini yaparak, elde edeceğiniz verilerle projenin eksik ve geliştirilmesi gereken yanlarını fark edip, projeyi hayata geçirmeden önce sorunlu kısımlarını düzenleyebilirsiniz. Bu nedenle yazılım mühendisleri, developer’lar, proje yöneticileri ve hatta uzak paydaşlar proje dokümanı hakkında bilgi sahibi olarak; bu projenin getirileri hakkında doğru bilgiye sahip olmalıdır.

gereksinim analizi

Gereksinim Analizi Aşamaları Nelerdir?

Gereksinim analizini 5 aşamada gerçekleştirebilirsiniz. Bir yazılım gereksinimi analizini eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Gereksinimlere toplayın.

Gereksinimleri toplamak için kullanıcılarla iletişime geçmeniz gerekir. Gereksinimleri toplama aşamasında kullanıcılarla görüşmeler yapabilir, iş yerinizi gözlemleyebilir ve odak grupları düzenleyebilirsiniz. Topladığınız tüm verilerden yola çıkarak gereksinim belgesini oluşturabilirsiniz.

  • Gereksinimleri analiz edin.

Bu aşamada yapmanız gereken, gereksinim belgesini kullanarak sistemi değerlendirmektir. Listede yer alan gereksinimlerin çelişkili, eksik veya belirsiz olup olmadığını belirleyebilir ve bu sorunları çözmek için neler yapabileceğinizi araştırabilirsiniz. Bu aşamanın amacı, sistemi gereksinimlerine ayrıştırmak, analiz etmek ve detaylandırmaktır.

  • Gereksinimlerin kalitesini iyileştirin.

Sıraladığımız kriterleri kullanarak gereksinimlerin kalitesini iyileştirebilirsiniz:

  • Görselleştirme: Geliştirilen son sistemi daha iyi anlayabilmek için, görselleştirme ve simülasyon gibi araçları kullanın.
  • Belgeleme: Gereksinimler ve varsayımlar arasındaki ilişkileri belgeleyin.
  • Şablon kullanımı: Gereksinimleri kolay anlaşılabilir bir şekilde ezberlemek için tutarlı şablonları kullanın.
  • Gereksinimleri modelleyin.

Sistemin işletmenin ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak için UML diyagramı, akış şemaları, grafikler veya modeller kullanarak gereksinimleri modelleyebilirsiniz.

  • Gereksinimleri belgeleyin ve gözden geçirin.

Gereksinimleri hem yazılım geliştiricilerin hem de kullanıcıların kolay bir şekilde kavrayabilmesi için, bir belgeye kaydedip sonrasında tüm gereksinimleri kontrol etmelisiniz.

Gereksinimler Nasıl Sınıflandırılır?

Gereksinimler, fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan gereksinimler olmak üzere iki kategoride incelenir. Fonksiyonel gereksinimler, sistemi kullanacak olan kişilerin sistemden beklediği tüm özelliklerdir. Fonksiyonel olmayan gereksinimler ise uygulamanın işlevselliği ile ilgili olmayan genel yazılım özelliklerini kapsar.

Dikkatinizi Çekebilir: Bir yazılımcının bilmesi gereken platformlar

Gereksinim Türleri Nelerdir?

Gereksinim türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fiziksel Çevre
  • Ara Yüzler
  • Kullanıcı ve İnsan etmeni
  • İşlevsellik
  • Belgeleme
  • Veri
  • Kaynaklar
  • Güvenlik

Bu yazımızda gereksinim analizi hakkında merak edilen detayları ele aldık. Gereksinim analizi ve daha fazlası hakkına bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.