fbpx
Blockchain Nedir?   

Teknolojinin hayatımızdaki yeri ile bilgi ve veri güvenliğine olan ihtiyaç da artar. Özellikle kişisel verilerin de içinde olduğu alanlarda bu ihtiyaç çok daha fazla görülür. Bu noktada ise blockchain zinciri gündeme gelmektedir. Bununla birlikte blockchain zinciri nedir konusu merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Blockchain teknolojisi, veri güvenliğini ve şeffaflığını sağlamayı hedefler. Bunun yanı sıra blockchain teknolojisi nasıl çalışır, blockchain çeşitleri ve blockchain faydalarıgibi konular, cevabı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu yazımızda, blockchain nedir, çeşitleri ve faydaları konusunu sizler ile paylaşacağız.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?      

Blockchain (Blok Zinciri) bloklardan oluşan zincir yapıyı ifade etmektedir. Genel olarak ise dağınık yapıda bir veri tabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlar. Bunun yanı sıra blockchain zinciri, iş ağında yer alan işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi süreçlerini kolaylaştırması ile son derece önemli bir konuma sahiptir. Bununla birlikte bu sistem, paylaşılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir defter olarak da ele alınabilir.

İş süreçlerinin güvenli ve verimli bir şekilde işleyebilmesi adına bilginin mümkün olan en hızlı ve doğru şekilde aktarılması gerekir. Blockchain’in bu noktada en temel faydası, izni olan ağ üyelerinin ulaşabileceği bir defter niteliğinde kullanılabilmesidir. Bunun yanı sıra, sisteme erişebilen üyeler, verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır. Blockchain’i ideal kılan bir özelliği de paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıya sahip olmasıdır. Bu durum, kullanıcı için güven verici bir kriter olarak görülmektedir.​

Blockchain Çeşitleri Nelerdir?       

Blockchain zinciri nedir konusundan sonra çeşitleri de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Blockchain çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  1. Açık Blockchain (Public Blockchain)

Halka açık bir blok zinciri tüm işlemlerin kayıtlarının halka açık bir şekilde tutulduğu kayıt defteri olarak ele alınabilir. Halka açık bir blok zinciri ağı ise merkezi olmayan bir ağdır ve işlemleri doğrulamak için güvenilir bir merkezi otorite gerekmemektedir. Bu nedenle bankalar gibi merkezi otoriteye güvenmek yerine uzlaşı mekanizması ile merkezi olmayan bir ağda güven oluşturulur.

Bu süreç işlemlerin ağda bir kere depolandıktan sonra değiştirilememesini sağlar. Bunun yanı sıra “Halka açık” kelimesi ile herkesin blok zinciri ağına okuma ve yazma erişim izniyle katılabileceği anlamına gelir.

  • Özel Blockchain (Private Blockchain)

Özel blok zinciri, yapı ve mekanizma açısından açık blok zinciri ile birçok benzerliğe sahip bir blockchain çeşididir. Bunun yanı sıra özel blok zincirler izin tabanlı blok zincirler olarak bilinir. Okuma ve yazma erişimi olan blok, bir varlık veya kuruluş tarafından kontrol edilmektedir. Bu tür blockchain yapısında erişim izinleri genellikle sınırlıdır.

  • Konsorsiyum Blockchain (Consortium Blockchain)

Konsorsiyum blok zinciri, genel ve özel blok zincirlerle karşılaştırılarak daha kolay anlaşılabilmektedir. Bu blok zinciri türü, yarı merkezsiz bir blok zinciri olarak bilinmektedir. Konsorsiyum blok zinciri, tek bir kişi veya kuruma özel blok zinciri olarak kurulmaz. Bir grup onaylanmış kişi veya kurumla kurulur. Ayrıca konsorsiyum blok zinciri ağ üzerinde önceden tanımlanmış bir grup veya düğümdür.

Blockchainin faydaları    

Blockchain teknolojisini kullanmanın getireceği bazı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Güvenlik
  • Dolandırıcılığı engellemek
  • Şeffaflık
  • Gizli ek ücretler olmaz
  • Hız
  • Düşük maliyet
  • Gelişmiş ödeme ağı geçişleri
  • Kolay kart ödemeleri
  • Satın alma verilerinin kontrolü

RDC olarak bu yazımızda, blockchain zinciri nedir, çeşitleri ve faydaları gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: YAZILIM TEST OTOMASYON MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?