fbpx
Darboğaz (Bottleneck) Nedir?

Darboğaz, geliştirilen bir projeyi durduran veya büyük ölçüde yavaşlatan sebeplerdir. Bu olumsuz durumlar daha yüksek maliyete, verimsizliğe ve gecikmelere neden olur. Bu terim bir şişenin şekli baz alınarak, sıvı akışını yavaşlatan en dar noktayı temsil eder. Aynı durum proje yönetiminde olumsuz bir durum yaşandığında da geçerlidir. Peki proje yönetiminde darboğaz nedir? Performansa dayalı darboğazlar nedir? Sistem tabanlı darboğazlar nedir? Darboğazlar nasıl belirlenir? Darboğaz nasıl kontrol altına alınır? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaşacağız.

Proje Yönetiminde Darboğaz Nedir?

Proje yönetiminde darboğaz, iş akışında gecikmelere neden olan herhangi bir tıkanıklık noktasıdır. Bu noktalar, sağladığı olumsuz koşullar nedeniyle projenin hızını yavaşlatır. Bir darboğazı ortadan kaldırmadan devam etmeye çalışmak, projeye zarar verir ve daha geç tamamlanmasına neden olur. Proje yönetiminde darboğazlar, performansa dayalı darboğazlar ve sistem tabanlı darboğazlar olmak üzere iki türdür.

Performansa Dayalı Darboğazlar

Performansa dayalı darboğazlar, proje ekibinin bir kısmının veya tamamının istenen performans düzeyine ulaşamadığında ortaya çıkar. Bu sorun, ekipteki kişilerin yaptığı hatalardan kaynaklandığı gibi, kaynak veya netlik eksikliğinden de ortaya çıkabilir. Performansa dayalı bir darboğazı çözüme kavuşturabilmek için ekiple konuşmak ve işi bitirmek için nasıl bir yol izlediklerini öğrenmek gerekir.

Proje yönetiminde performansa dayalı darboğaz sorununu çözmek için öncelikle bu sorunun neden kaynaklandığını bulmalısınız. Ekiple sürekli iletişim halinde olarak yardım etmeli, basit görevleri dışarıdan yaptırmalı ve ekip içinde daha iyi bir iletişim sağlamak için faaliyet göstermelisiniz.

Sistem Tabanlı Darboğazlar

Sistem tabanlı darboğazlar, eski ve yavaş bir sistemden kaynaklanır. Bu darboğazlar yavaş yazıcılar, manuel arşivleme sistemleri veya projenin gereksinimlerini tam olarak karşılamayan yönetim yazılımı gibi şeyler olabilir. Projenin iş akışını tekrardan düzenlemek ve iyileştirmek için yapmanız gereken, gereksinimleri tam olarak karşılayan ve yeni bir sisteme geçiş yapmak olmalıdır.

Darboğazlar Nasıl Belirlenir?

Proje yönetiminde dar boğazları belirlemek için, öncelikle bu darboğazın sistem tabanlı mı yoksa performans tabanlı mı olduğunu belirlemek önemlidir. Soruna çözüm getirebilmek için derine inerek bu soruna neyin neden olduğunu bulmalısınız. Darboğazı belirlemek için izlemeniz gereken 3 adımı şu şekilde sıralayabiliriz:

1. İş Süreçlerinin Haritasını Çıkarın ve Dar Boğazları Belirleyin

Projedeki tıkanıklık noktasını bulmak için tüm süreçlerin haritasının her zaman gözünüzün önünde olması gerekir. Süreçleri takip ederek hangi sürecin yavaş veya sorunlu bir şekilde ilerlediğini bularak tıkanık olan noktaları belirleyebilirsiniz. Bunun için iş yönetimi yazılımlarını kullanabilirsiniz.

2. Çözümleri Uygulayın

Darboğazlara neden olan tıkanıklık noktalarını belirledikten sonra, bunları nasıl ele alacağınızı belirlemesiniz. Yetersiz ekip nedeniyle yavaşlayan işler, istemci yanıt sürelerinin yavaşlığı, eski proje yönetimi yazılımları ve gereksiz işlerin tekrarlanması vb. Gibi sorunlardan hangilerinin olduğunu bulmalısınız.

3. Projenin Performansını Değerlendirin

Darboğazları yönetmek için belirli zaman aralıklarında projenin performansını değerlendirmeniz gerekir. Bunun için projenin ilerleyişini, süreçlerin kalitesini, hızını ve sağladığınız çözümleri kontrol etmelisiniz.

Darboğaz Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Bir darboğazı kontrol altına almak için ekip üyelerini yeniden düzenlemek veya iş akışındaki tıkanıklığı gidermek için çaba göstermelisiniz. Darboğazı belirledikten sonra çözüme ulaşmak için bu nokta üzerinde durmalı ve gerektiğinde farklı çözüm yolları sağlamalısınız. Bir darboğazı tanımladığınız anda çözmeniz, projenizin daha az maliyetle ve hızlı bir şekilde tamamlanması için oldukça önemlidir.

Proje yönetiminde darboğazı ortadan kaldırmak için öncelikle bu nokta üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışmalısınız. Ekibin motivasyonunu koruyarak sorunu çözmek için sürekli iletişim içerisinde olmalısınız. Bu duruma neden olan soruna daha geniş bir çerçevede bakarak çözüm yolları belirlemeli ve doğru zamanda doğru adımları atmaya önem göstermelisiniz.

Bu yazımızda proje yönetiminde darboğazlar hakkında merak edilen detaylar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilirsiniz. İletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: BİR YAZILIMCININ BİLMESİ GEREKEN PLATFORMLAR