fbpx

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında geliştiriciler, projeleri daha hızlı bir şekilde tamamlayıp hızlı sonuçlar elde edebilmek için yeni sistemler tasarlarlar. Bu teknolojilerle aynı gereksinimleri sağlayan, hızlandırılmış süreçlerle projelerini geliştirirler. Hızlı uygulama geliştirme (RAD), bu teknolojilerden birisidir. Uzun süren geliştirme ve test süreçleri yerine, hızlı oluşum ve geri bildirim sağlayan bir uygulama geliştirme modelidir.

Hızlı uygulama geliştirme ile tasarlanan bir yazılımda güncellemeler ve geliştirmeler, sıfırdan başlamadan ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu işlem ile çok daha az bir zamanda kaliteli ve tüm ihtiyaçları karşılayan uygulamaları geliştirmek amaçlanır. Hızlı uygulama geliştirme, zaman içerisinde gereksinimleri daha iyi karşılayabilmek için geliştirilmiştir.

Hızlı uygulama geliştirme, belirli bir planı takip etmekten daha çok devam eden yazılım projelerinde kullanılır. Kullanıcı geri bildirimlerini ön planda tutarak maliyetli planlama yerine prototiplemeyi mümkün kılar.

Dikkatinizi Çekebilir: En İyi Proje Yönetim Uygulamaları

Hızlı Uygulama Geliştirme

Hızlı Uygulama Geliştirmenin Aşamaları Nelerdir?

Hızlı uygulama geliştirme (RAD), 4 aşamada uygulanır. Hızlı uygulama geliştirmenin aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Gereksinimleri Tanımlayın

Hızlı uygulama geliştirmenin ilk basamağında yapmanız gereken gereksinimleri belirlemektir. En başta gereksinimler için detaylı bir çalışma yapılmasına gerek yoktur; çünkü hızlı uygulama geliştirmenin temel ilkelerinden biri, herhangi bir aşamada gereksinimlerin kolayca değiştirilebilmesidir.

  • Prototipleme

Bu aşamada uygulama geliştiren kişinin amacı, projeyi müşteriye gösterebilmek için gereksinimleri karşılayan bir prototip oluşturmaktır. Burada bahsedilen gereksinimlerin bir kısmı veya tamamını karşılayan prototip olabilir.

  • Geri Bildirimleri Önemseyin

Hızlı uygulama geliştiricileri bu aşamada yeni bir prototip ile projeyi kullanıcılara sunarlar. Arayüz, işlevsellik ve projenin tüm özellikleri hakkında kullanıcı geri bildirimlerini toplarlar. Daha sonrasında bu geri bildirimlerden yola çıkarak projenin eksik ve yanlış taraflarında düzenlemeler yapılır.

  • Ürünü Test Edin

Geliştiriciler bu aşamada tasarladıkları ürünü farklı yönlerden test ederler. Bu testler sonucunda kararlılığı ve sürdürülebilirliği geliştirmek için düzenlemeler yaparlar. Gereksinimlere göre uygulamalarını optimize edebilir veya yeniden oluşturabilirler.

Hızlı Uygulama Geliştirme İçin Hangi Projeler Uygundur?

Hızlı uygulama geliştirme, düşük kodlu platformlar ve kod oluşturucular gibi hızlı uygulama geliştirmeyi amaçlayan platformlarda kullanılan bir yöntemdir. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı sektörlerde, yenilikçi hizmetler sunan işletmelere büyük oranda fayda sağlar. Özellikle projelerin kısa bir sürede oluşturulması gerektiğinde, ekiplerin kısa sürede ürün sunmalarını mümkün kılar.

Ürün geliştirmede kullanıcı deneyimini artırmak gibi süreçler amaçlanıyorsa RAD kullanmak mantıklıdır: fakat kritik amaçlar için planlanan projelerde ve teknik riskin yüksek olduğu durumlarda kullanmak doğru değildir. Hızlı uygulama geliştirme modeli, sadece aşamalı olarak ilerleyebilen projelerde kullanılabilir.

Waterfall’dan Farkı Nedir?

Hızlı uygulama geliştirme (RAD) ile Waterfall arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Waterfall’ın amacı yüksek güvenli uygulamalar sağlamaktır, RAD modeli ise hızlı gelişimi amaçlar.
  • Risk oranı Waterfall’da fazla hızlı, uygulama geliştirmede düşüktür.
  • Waterfall’ın geliştirici ekibi, hızlı uygulama geliştirme ekibine göre daha büyüktür.
  • Waterfall modelinde sadece projenin ilk aşamalarında değişiklik yapılırken RAD modelinin her aşamasında değişiklik yapılabilir.
  • Hızlı uygulama geliştirmede ürün geliştirme süreci Waterfall modeline göre çok daha kısa bir sürede gerçekleştirilir.

Bu yazımızda hızlı uygulama geliştirme (RAD) hakkında merak edilen detayları ele aldık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.