fbpx

Günümüzde belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşabilmesi için birbirinden farklı kaynaklar kullanılmaktadır. Bu kaynakların tedarik edilmesi, organize edilmesi ve yönetilmesi gibi işlemlerin doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için “Proje Yönetimi” adı altında bir disiplinden faydalanılmaktadır. Proje Yönetimi adı altında birbirinden farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de “Waterfall Proje Yönetimi” olarak bilinmektedir

Waterfall Proje Yönetimi, “Şelale Proje Yönetimi” olarak da bilinmektedir. Waterfall Proje Yönetimi, bir projeyi farklı aşamalara ayırmaktadır ve bir aşama tamamlanmadan diğer aşamaya geçilmez. Waterfall Proje Yönetimi için doğrusal ve sıralı bir proje yönetimi diyebiliriz.

Şelale proje yönetimi günümüzde sık sık kullanılan proje yönetimi yaklaşımlarından biridir. Bu yüzden bu konu ile ilgili değinilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.  

Bu yazımızda sizler için Waterfall Proje Yönetiminin Aşamalarından ve Faydalarından bahsedeceğiz. Ayrıca Agile ve Waterfall Yönetimini çeşitli konularda karşılaştıracağız.

Waterfall Proje Yönetiminin Aşamaları

Waterfall proje yönetiminin aşamaları genel olarak şu şekilde ele alınmaktadır;

1. Gereksinim Toplama ve Belgeleme / Analiz: Proje hakkında oldukça kapsamlı bir şekilde bilgi toplanır. Bilgilerin toplanabilmesi için anket ve beyin fırtınası gibi farklı yöntemler kullanılabilir.

2. Tasarım: İlgili ekip sistemi tasarlar. Ancak bu aşamada herhangi bir kodlama işlemi yapılmaz. Genel olarak donanım gereksinimleri ve programlama dili belirlenir.

3. Kodlama / Uygulama: Kodlamanın gerçekleştiği aşama olarak bilinir. Önceki aşamalardan gerekli bilgiler alınarak, bir ürün oluşturulur.

4. Test: Kodlama işlemlerinin bitmesinin ardından ürünün test edildiği aşamadır. Bu aşamada sorunlar da bulunur ve giderilmesi gerekir. Eğer sorun ciddiyse, birinci aşamaya geri dönülmesi gerekebilir.

5. Teslimat ve Dağıtım: Ürünün tamamlanmasının ardından teslimat işlemleri yapılır.

6. Bakım: Ürün müşteriye teslim edilir ve kullanılmaya başlanır. Müşteri tarafından sorunlar bildirildikçe güncellemeler yapılabilir. Ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınıyorsa, birinci aşamaya geri dönülmesi gerekebilir.

Waterfall Proje Yönetiminin Faydaları

Şelale yönetiminin şirketler tarafından sık sık kullanılmasının temel nedenlerinden biri faydalarıdır. Şelale yönetiminin faydalarından bazıları şu şekildedir;

  • Sahip olduğu özellikleri ile paradan ve zamanda tasarruf yapmanızı sağlar.
  • Sistem adım adım uygulandığı için ilerlemenizi size açık bir şekilde gösterir.
  • Bir aşama bitmeden diğer aşamaya geçilemediği için yönetimi oldukça basitleştirir.
  • Şelale proje yönetiminde gerekli belgelere sahip olunduğu için ekibe yeni üyeler eklenebilir.

Agile ve Waterfall Metodları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Agile Proje Yönetimi, “Çevik Proje Yönetimi” olarak bilinmektedir. Agile Proje Yönetimi, bir projenin parçalara bölünmesi ve bu şekilde bitirilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu yüzden Waterfall Proje Yönetimi gibi günümüzde sık sık tercih edilmektedir.

Her iki yaklaşımın / metodun sık sık tercih edilmesiyle birlikte bu metot arasındaki farklar merak konusu haline gelmiştir. Agile ve Waterfall metotları arasındaki farklardan bazıları şu şekildedir;

  • Agile’de yaratıcılık ön plandadır ve esnek bir yaklaşım vardır. Ancak Waterfall’da kurallara ve kararlara bağlılık söz konusudur.
  • Waterfall’da maliyetli değişikliklere pek rastlanmaz. Ancak Agile’de sık sık değişiklikler yaşanabilmektedir.
  • Waterfall’da bir aşama bitmeden diğer aşamaya geçilmez. Ancak Agile’de böyle bir düzene rastlanmaz.
  • Waterfall’da yapılan planlamalar uzun vadelidir. Agile’de ise kısa vadeli planlar söz konusudur.

Dikkatinizi Çekebilir: Agile Ekiplerinde Bireysel Düşünce

Agile ve Waterfall Proje Yönetiminin Kullanım Alanları Nelerdir?

Agile genellikle değişime açık ve müşteri ile iletişime geçilebilen projelerde kullanılmaktadır. Waterfall ise değişiklik yaşanma ihtimali çok düşük olan ve net projelerde kullanılmaktadır. Waterfall genel olarak uzun süreli, hataların büyük maliyetlere yol açabileceği kritik projelerde tercih edilmektedir.

Waterfall proje yöntemi

Projeniz ve şirketiniz için hangi metodun / yaklaşımın doğru olacağına karar verebilmek için profesyonel kişi ya da firmalardan destek almanız daha sağlıklı olacaktır.

Bu yazımızda sizler için Waterfall Proje Yönetiminin Aşamalarından ve Faydalarından bahsettik. Ayrıca Agile ve Waterfall Yönetimini çeşitli konularda karşılaştırdık. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.