fbpx
Yazılım Ürün Hatları Nedir?

Yazılım ürün hatları, bir yazılım projesinde, projeyle alakalı tüm ürünlerin daha verimli kullanılabilmesi için talepler doğrultusunda düzenlenmesidir. Günümüzde mühendislik alanında oldukça önemli bir konudur. Peki yazılım ürün hatları nedir, avantajları nelerdir? Neden Product Line’ı Kullanıyoruz? Yazılım ürün hattı nasıl oluşturulur? Benzerlikler ve farklılıklar üzerine yaklaşımlar nelerdir? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları ele alacağız.

Yazılım ürün hatları, belli bir ürün grubundaki yazılımların ortaklıkları ve değişkenleri göz önünde bulundurularak, önceden oluşturulmuş ürünlerin bir araya getirilmesidir. Bu işlem, sıradan yazılım geliştirme yöntemlerinden farklı olarak bir yazılım entegrasyonuna benzer. Yazılım ürün hatlarında birden çok yazılım olabilir.

Yazılım ürün hatları, yazılım ürünlerinin benzerliklerinden faydalanmayı amaçlarken farklılıklarını da her zaman göz önünde bulundurmayı amaçlar. İyi bir planlama ile üretim, tasarlama ve teslim gibi tüm aşamaları kapsar. Bu nedenle oluşan sistemde, farklı ancak benzer ürünlerin ya da isteklerin daha az uğraşla yüksek verimli bir yapıya ulaşması amaçlanır. Bu sayede hedeflenen başarıya ulaşılabilir. Yazılım veya mekanik alanında, herhangi bir mühendislik uğraşında tüm araçlara ve tüm operasyonlara entegre edilebilir.

 Avantajları Nelerdir? Neden Product Line’ı Kullanıyoruz?

Türkçe karşılığı ürün hattı olan Product Line, benzer zamanlarda ve benzer yaklaşımlarla işlerin gerçekleştirilmesini sağladığı için ortaya çıkabilecek sorunların karmaşıklığını önemli bir oranda azaltır. Başka bir deyişle, benzer karmaşıklıktan olan operasyonları tek bir yerden yürüterek verimin yükseltilmesi amaçlanır.

Bir şirket birden fazla Product Line’a sahip olabilir. Hatta bir şirketin ürün hattının sayısı, o şirketin kaynaklarının zenginliğini gösterir. Yani şirketin büyüklüğünü yansıtır. Ürün hattı numaraları, aynı sektördeki diğer şirketlerin ne kadar rekabetçi olduğunu hakkında da bilgiler verir. Tekrarlı, iyi bir sisteme sahip ve anlaşılır bir yazılım ürün hattı, üretime bir odak noktası getirir ve hızı artırır.

Dikkatinizi Çekebiliriz: 7 Adımda Ürün Geliştirme Nedir?

 Yazılım Ürün Hattı Nasıl Oluşturulur?

Yazılım ürün hattını oluştururken ilk aşamada organizasyon adaptasyonu yapılır. Adapte edilen organizasyonun platformu kurulur, kurulum esnasında kapsamı kontrol edilir ve buna uygun bir şekilde faaliyetler gerçekleştirilir. Sonra ürün hattındaki ürünlerin kendine has özellikleri belirlenir. Belirlenen bu özelliklerin kurulumları yapılır. Sonrasında tüm ürünlerin benzer kısımları belirlenir. Tüm bunlar belirlendikten sonra tekrarlı kullanım ile maliyet düşürülür. Tekrarlı kullanım, zamandan ve maliyetten tasarruf etmeyi sağlar. Bu nedenle verimi yükseltir ve kazancı artırır.

 Benzerlikler ve Farklılıklar Üzerine Yaklaşımlar

Ürün hattını doğru bir şekilde yönetebilmek için benzerlikler ve farklılıklar üzerine yaklaşımları iyi bir şekilde anlamanız gerekir. Öncelikle üzerinde çalışmak istediğiniz ürünleri kümeler halinde belirtmeniz gerekir. Sonrasında aynı kümedeki ürünlerin önce benzer noktalarını sonra farklılıklarını bulmalısınız. Burada çeşitlilik yönetimi ürün hattının en temel ve en önemli noktasıdır.

Yazılım ürün hattında çeşitlilik arttıkça sistem sayısı artar. Bu durum, değişimlere hızlı bir şekilde adapte olmayı beraberinde getirir. Çeşitlilik değişen kullanıcı ihtiyaçları, ürün değişimi ve teknik ihtiyaçlar olarak, benzerlik ve farklılıkların daha kolay yorumlanmasını sağlar. Çeşitlilik yönetimini daha doğru bir şekilde yapmak ve sonraki çalışmalarda sistemli bir şekilde ilerleyebilmek için zorunlu ve opsiyonel noktalara odaklanabilirsiniz.

Bu yazımızda yazılım ürün hatları hakkında merak edilen detaylar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. RDC Partner olarak internet, telekomünikasyon ve kurumsal sınıf çözümleri aracılığı ile yüksek kalitede dijital hizmetler sunuyoruz. Yazılım çözümlerimizden faydalanmak, ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için sitemizi inceleyebilirsiniz. İletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.